Logg inn
 
 
Registrer deg her
*
*
*
*
*

Kaffeelskere slurper sammen

I går tok vi hjertelig imot Norsk Kaffeinformasjon (NKI) sin teknologiske kaffegruppe her på Kjeldsberg Kaffebrenneri. Gruppen består kvaliet-/produktansvarlige; Bernt fra Friele, Roger fra Joh. johannson, Qyvind fra Coop Kaffe, Ole fra NKI og ikke minst vår egen produktsjef Gunn, som var vert for samlingen denne gangen.

Man kan trygt si at samlingene har blitt en fast tradisjon, da samme gruppe har eksistert i over 20 år. Det tas opp tema av felles interesse, og man deler erfaringer og kompetanse.

Vi konkurrerer om de samme kundene, likevel er vi gode venner og lærer av hverandre.

Et spennende kaffebord er viktig på slike samlinger. Til cuppingen fikk vi besøk av guttene Preben og Roy fra kaffebarkjeden Dromedar, to herlige gutter med stor interesse og kunnskap på feltet. Kaffe fra Etiopia, Tanzania, Rwanda, Burundi og Colombia ble cuppet, og slurping og ulike tilberedningsteknikker ble avslørt. Smaksoppdagelsene var mange og gode - kompetansen og engasjementet rundt bordet var mildt sagt ekstemt høy.

Etter en to dagers samling med mange diskusjoner, god stemning og mye latter, så er vi heldigvis fortsatt gode venner..

 

Colombia Blend

En av Kjeldsberg kaffe sine nyheter er Colombia Blend. Det er en ren arabica-kaffe av høy kvalitet. Kaffen fra Colombia er anerkjent for sin gode kvalitet og utsøkte smak. Colombiansk vasket kaffe ansees å være den mest balanserte kaffen i verden. Den har kraftig fylde og frisk syrlighet med smakstoner av sjokolade og mørke bær. Den egner seg godt på en hele bønner-kaffemaskin. Men ved innkjøp av en kaffekvern, passer den til alle tilberedningsmetoder. 

Colombia er en stor leverandør av kaffe til Norge. Landet er verdens største produsent av vasket arabica-kaffe. Kvaliteten er jevn og kaffen gjenkjennes på den balanserte syrligheten. Kaffen dyrkes i områder i en høyde fra 800-1900 meter over havet i skråningene mot Andesfjellene.

 Under sorteringen separeres de minste og de defekte bønnene. Disse benyttes til internt konsum og kalles “pasilha”. Kaffebønnene som eksporteres er generelt ganske store. Kaffen graderes som Excelso, som er de minste bønnene, eller som Supremo, som er de største.

Colombiakaffe har fin fylde og syrlighet – selv om den sjelden vil være så syrlig som for eksempel kenyansk kaffe. Lukter du på en nytraktet kopp kjenner du ofte en duft av hage bær.

Lag en god cappuccino

 

Cappuccino er en kaffefavoritt som kommer fra Italia, og navnet betyr “lue”. Det er ikke en vanskelig kaffedrikk å lage, men man trenger en melkesteamer, espresso og melk. Blandingsforholdet i koppen er 1/3 espresso, 1/3 melk og 1/3 melkeskum.

 

Lag dobbel eller enkel espresso, deretter steamer du melka. Er du usikker på hvordan man steamer melk, kan du bruke et melketermometer for å overvåke oppvarmingen. Fyll melkekanna litt under halvfull med kald melk og tre den inn på steam-armen til sprayhodet kommer rett under overflaten på melka. Skru på steamen og før sprayhodet ut mot kanten av kannen slik at melken roterer i kannen. Når melka holder 45°C dannes det melkeskum, og du ser at melken stiger i kanna, og da fører du sprayhodet inn mot midten av kannen og litt ned mot bunnen. Fortsett å varme melken til den holder i underkant av 70°C.  Dersom melka tipper over 72°C får den en ubehagelig smak og lukt.

For å stabilisere melkeskummet kan du dunke melkemugga et par ganger mot et hardt underlag og etterpå rotere melken i kannen. Da brister luftboblene, og skummet blir mer kompakt og fyldig. Hell melkeskummet forsiktig over kaffen slik at det legger seg fint i koppen og det dannes en mørk kaffe-ring ytterst langs kanten. Cappuccino er laget for å drikkes med en gang. Server gjerne med sukker eller dryss av kanel, sjokolade og vanilje.

Det var i Afrika det hendte...

 

 

Kaffe ble først oppdaget i Afrika. Det eldste kaffesporet vi har går ca. 1500 år tilbake i tid og er fra gjeteren Kaldi, som fortalte en munk om noen bær han spiste for å holde seg våken. Dette store og rike kontinentet byr på kaffe med karakter. Det er klima, jordsmonn og høyden som er en avgjørende faktorer for at Afrika er et mangfoldig kaffeland. De viktigste kaffelandene er Kenya, Etiopia, Uganda og Elfenbenkysten. For disse landene er eksport av kaffe en viktig og nødvendig inntektskilde.

Det dyrkes ulike typer kaffe, både Robusta og Arabica. Etiopia er kjent for å være Arabica-treets opprinnelse, og er den største eksportøren av Arabica i Afrika. Kaffen fra Kenya har en fruktsmak av solbær, blåbær og sitrusfrukter. Den har en frisk smak med litt syrlig preg. Elfenbenkysten er en stor produsent av Robusta. De er ikke kjent for dyrke frem god kvalitetskaffe, men har i dag masseproduksjon av kaffe som eksporteres til det Europeiske markedet.

Kaffe fra Rwanda er blitt meget populær blant kaffekjennere. Den dyrkes i de vestlige deler av landet og i nærheten av hovedstaden Kigali. Den klassiske smaksprofilen har en tørr duft med en søt og fruktig smak preget av sjokolade, avhengig av brenningsgraden. Uganda har produksjon av både Robusta og Arabica, men er et av landene i verden som er kjent for god Robusta kaffe.

 

Kaffekoking - ikke bare for gamlinger

Bestemødre er resere på å koke kaffe, og det burde du også teste ut. Kokekaffe smaker utrolig godt hvis den er tilberedt riktig, og det er superenkelt å lage. Kokekaffen har en fyldig smak fordi kaffeoljene ikke filtreres bort og gir den gode smaken. Bruk gjerne kaffe fra Brasil eller Colombia som har en god fylde og aroma. Du trenger en kaffekjele, vann, kaffekvern, god kaffe, kaffekanne og kokeplate, priumus eller bål. Først kverner du kaffen med malingsgrad grovt/kokmalt. Eller du kan kjøpe ferdig kvernet kokmalt kaffe. Kok opp vann og mål opp kaffe. (60-70 gram pr. liter vann)


 

Når vannet koker, ta kjelen av varmen og ha kaffen i. Rør i overflaten til kaffen er våt, og sett lokket på. Det er mange meninger om hvor lenge kaffen skal stå å trekke, men anbefalt tid er ca. 5 minutter. Deretter bryter du overfalten slik at gruten synker til bunns.

Hell kaffen over i en kaffekanne og nyt en kopp kokekaffe. Dersom kaffen blir stående for lenge på kaffekjelen, vil kaffegruten ødelegge den gode aromaen og smaken. La kaffen stå på kaffekanna i ett minutt slik at gruten som er igjen synker til bunnen.Så er det bare å nyte en god kopp kaffe! Kokekaffe passer godt når man skal ut på tur, enten det er telttur, søndagspiknik eller fjelltur.

 

 

 

« Eldre innlegg

Tags

Spør Gunn

Her kan du stille alle mulige spørsmål om kaffe. Skriv inn spørsmålet ditt i vinduet nedenfor og trykk "send" så vil jeg svare deg så fort jeg kan.

Spør eksperten